当前位置: 【学术动态
学术报告: Computer Simulation of Wave-absorbing Material
日期:2017/9/3 13:48:44  发布:化学生物与材料工程学院  浏览: 419

时间:2017年9月5日(星期二)  上午9:00

地点:逸夫楼B座139

报告人:陈正隆教授

报告摘要:

Computer simulations were carried out to investigate molecular motions of Fe ball in GUM753 polymer matrix. The results showed that the tumbling motion of Fe ball resonant with segmental synchronized torsion of polymer chain. The simulated frequencies of these modes were ~ 15 GHz, which is closed to experimental observation. The dynamics of “micro-dot magnetic moment” in Fe was simulated by solving Landau-Lifshitz-Gilbert equation. The absorbing energy of Fe ball in various conditions under external magnetic field was calculated and compared to experiments.

陈正隆教授,1976年获台湾辅仁大学化学系学士学位,1984年获美国加州大学化学系博士学位,同年在美国华盛顿大学做博士后,后在台湾中山大学理学院化学系任教至今。主要研究领域为理论化学及计算机计算,目前主要分为以下八个方面:光电性分子的结构、相变化、发光机制的研究;金属氧化物晶体的相变化、结构、光电性能的研究;纳米级自组装聚集体的结构、相变化、功能与物理化学特性研究;树状物的能量传输、光电特性及物理化学特性的研究;生物蛋白质折迭与反折迭的结构、动力学研究;生物分子与药剂分子的作用、药物活性与结构、活性点位的预测;纳米磁性粒子的物理性质模拟;材料性质与筛选能力之动力学模拟。近五年在Analytical Chemistry,Journal of Chemical Information and Modeling,European Journal of Medicinal Chemistry,Langmuir,Physical Review B和Journal of Physical Chemistry B等高档次国际学术期刊上发表论文60余篇。在国内出版教材2本,分别为《分子模拟的理论与实践》(化工科技出版社)和《量子化学》(南京大学出版社)。